Image module

MOSTAR

Međugorje-Mostar

Opis destinacije:
Podignut u cvjetnoj i vinorodnoj dolini rijeke Neretve, Mostar je jedan od najvećih urbanih turističkih centara u Bosni i Hercegovini. Šarm starog grada, naročito dijela oko Neretve, zarobiće vas na jednom mjestu po nekoliko sati dok uživate u tradicionalno serviranoj turskoj kafi i osluškujete zvuke. O Mostarskoj neobjašnjivoj svjetlosti, naš poznati pisac i dobitnik Nobelove nagrade, Ivo Andrić je zapisao: „ Kad čovjek prenoći u Mostaru, nije zvuk ono što ga probudi ujutro, nego svjetlost. Nikad se dovoljno nisam mogao nagledati te svjetlosti, iako sam je sretao svuda“. Ono po čemu je Mostar nadaleko čuven, bez sumnje je Stari most, inače simbol grada. Izgrađen davne 1566. godine, djelo je Hajrudina, znamenitog turskog graditelja. Dolaskom na Stari most uživaćete u nezaboravnom pogledu na rijeku Neretvu i starine koje ga okružuju.

Image module

Plan izleta

Polazak u 07:00 sa parkinga preko puta glavne autobuske stanice u Herceg Novom.

Nakon vožnje kroz hercegovačke gradiće Ljubinje, Stolac i Čapljinu, oko 11:00 stižemo u Međugorje, jedno od najpoznatijih katoličkih svetilišta u svijetu. Smješten je u zapadnoj Bosni, oko 25 kilometara jugozapadno od Mostara. Postao je poznat kao mjesto hodočašća zbog niza ukazanja Djevice Marije, ovdje poznate kao Gospa iz Međugorja. Od 1981. godine, u ovom malom, mirnom gradu, Blažena Djevica Marija, pojavljuje se u nadnaravnom ukazanju i šalje poruke svijetu. Oko 50 miliona turista i hodočasnika svih vjera, iz cijelog svijeta, posjetilo je Međugorje u potrazi za duhovnim okrepljenjem. Mnogi su odlazili sa nevjerovatnim pričama o čudima i iscjeliteljskim moćima ovog mjesta i nadnaravnim vizuelnim znakovima kojima su svjedočili.

U pratnji lokalnog vodiča posjetićemo velelepnu crkvu Sv. Jakova sa otvorenim pozorištem, kao i „Podbrdo“, mjesto ukazanja Djevice Marije, gdje se nalazi i njena statua. Po želji, možete se popeti na brdo Križevac, inače cilj svih hodočasnika, jer se tu, po predanju, prvi put pojavila Djevica Marija.
Po dolasku u Mostar, negdje oko 14:00, u planu je posjeta Starom gradu, te obilazak Starog mosta, Krive ćuprije, kule Kelebije i kule Herceguše. Nezaobilaznu turističku atrakciju predstavlja Koski Mehmed-pašina džamija iz XVII vijeka. Izgrađena u klasičnom osmanskom stilu, jedina je mostarska džamija u kojoj je sačuvana prvobitna boja i zidna dekoracija. Šetnjom kroz Kujundžiluk, staru mostarsku čaršiju sa zanatlijskim dućanima i suvenirnicama, stjecištu boja, umetnosti, istoka, zapada, modernog i tradionalnog, završavamo naš obilazak starog gradskog jezgra.

Nakon dvočasnovnog obilaska grada, pravimo pauzu za ručak u lokalnom restoranu (1 h).

Povratak u Herecg Novi oko 20:00.

Cijena aranžmana obuhvata

  • prevoz klimatizovanim vozilima visoke turističke klase
  • uslugu vodiča u Mostaru
  • ručak u restoranu u starom gradu
  • osiguranje

Cijena po osobi 65€