Image module

KANJON NEVIDIO

Kanjon Nevidio je smješten u podnožju južnih padina Durmitora, u dolini rijeke Komarnice, a u neposrednoj blizini magistralnog puta Žabljak – Šavnik. Svojom divljom ljepotom privlači avanturiste i prirodnjake iz svih krajeva svijeta, pa kao takav slovi za jedan od najmisterioznijih u Evropi.

Okolina ulaza je gotovo nestvarna, a ljepoti doprinose i lednička jezera, ali i selo Pošćenje, najstarije naselje na Durmitoru.

Nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja, 1965. godine je osvojen prvi put. Mit o njegovoj neosvojivosti srušili su planinari iz Nikšića. Kroz ovaj ćudljivi kanjon, godišnje prođe više od dvije hiljade turista.

Dubina kanjona iznosi čak 400 metara, a dužina oko 4 km, dok su pojedini prolazi manji od jednog metra. Litice kanjona (pojedine visoke i preko 300 metara) na nekim mjestima se skoro dodiruju i zaklanjaju nebo. Kamene gromade zaglavljene između stijena, galerije kamenih figura, tjesnaci, kaskade, vodopadi, klizave i oštre stijene, lavirinti i pjenušavi bukovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, pa ukoliko niste odvažni da se upustite u otkrivanje tajni Nevidia, već nakon 500 metara se možete vratiti nazad. Nakon skoka sa stijene visoke šest metara, počinje prava adrenalinska avantura. Temperatura vode iznosi samo pet stepeni, a bićete primorani da na nekim dijelovima i kratko zaronite kako biste prošli neke od prepreka koje vas očekuju. Najteži izazov je tzv. Kapija kamikaza.

Brzaci Komarnice povremeno će prekidati tišinu, a korak po korak, te skok po skok, doći ćete do jedne od najuzbudljivijih dionica, a to je skok sa stijene visoke čak 11 metara. Ukoliko niste dovoljno hrabri za ovaj poduhvat, spuštanje niz uže okolnim putem, alternativno je rješenje. Nakon još jedne, nešto jednostavnije prepreke, tu je izlaz iz kanjona odakle vas markirana staza vraća na polaznu tačku.

Image module

Plan izleta

Polazak iz Herceg Novog u 06:00.

Oko 9:00 dolazite u selo Komarnica 7km od Šavnika, a na samom ulazu u kanjon dočekuju vas vodiči, alpinisti i članovi Gorske službe spašavanja. Nakon brifinga, potpisivanja saglasnosti o svojevoljnom prolasku kroz kanjon, te opremanja učesnika, najkasnije u 10:00 ulazimo u kanjon. Prolazak traje od 5 do 6 sati, u zavisnosti od veličine grupe. Po povratku na polaznu tačku, za sve učesnike, organizovan je ručak.

Cijena aranžmana obuhvata

  • prevoz autobusima visoke turističke klase
  • usluga vodiča
  • opremu (neopren odijelo, neopren čarape,zaštitni pojas i kaciga)
  • taksu za ulazak u park prirode Komarnica
  • osiguranje
  • ručak
  • fotografije i video zapise iz kanjona
  • Svaki učesnik je dužan prijaviti zdravstveni problem, ukoliko ga ima, te ponijeti kupaći kostim i patike, po mogućnosti sa vibron đonom.

Cijena po osobi 170€