Image module

BOKOKOTORSKI ZALIV

Kako bi ste istražili jednu od najljepših kreacija prirode, pridružite nam se na izletu kroz Bokokotorski zaliv, jedinstven u Evropi. Duž obale, duge 104 kilometra, uživaćete u koloritu i arhaici starih primorskih gradova, crkvama, tvrđavama i palatama, tihim svjedocima duge i burne istorije ovih krajeva. Legende i fascinantne istorijske priče, ostaviće vas bez daha.

Image module

Plan izleta

Izletnička tura kroz jedan od najljepših zaliva na svijetu, startuje u 16:00 iz Herceg-Novog, sa parkinga preko puta glavne autobuske stanice.

Nakon pauze za fotografisanje sa rta Verige, najljepše panoramske tačke, oko 16:45, putovanje nastavljamo ka Risnu, nekadašnjoj ilirskoj naseobini Rizon kojom je vladala intrigantna kraljica Teuta. Posjeta Rimskim mozaicima, jedinstvenom lokalitetu koji potiče iz II vijeka, sa zanimljivom i izuzetno vrijednom figurom boga sna, Hipnosa, takođe u mozaiku, nezaobilazni je segment naše posjete Risnu. Predviđeno zadržavanje: 30 minuta.

Oko 17:45 dolazimo u grad-muzej Perast. Ovo arhaično primorsko mjesto, sa svega 350 stanovnika, unutar vremešnih kamenih zidina i ulica skriva 18 crkava i 19 palata. Posebna atrakcija grada Perasta je artificijelno ostrvo sa baroknom crkvom koja datira iz XVII vijeka, u kojoj pored brojnih rariteta i relikvija, možete vidjeti i slike čuvenog baroknog slikara Tripa Kokolje, te nadaleko čuvenu sliku Bogorodice, iz XVIII vijeka, goblen vezen ljudskom kosom, koji čuva gotovo nestvarnu priču o ljubavi i vjernosti Peraštanke Jacinte Kunić. Obilazak grada Perasta, ostrva „Gospa od Škrpjela“, te muzeja sa lapidarijumom u sklopu crkvenog kompleksa, traje 1 sat i 30 minuta.

Oko 19:30 stižemo u Kotor, grad-lavirint nestvarne ljepote. Srednjovjekovna arhitektura i mnogobrojni spomenici kulturnog nasljeđa upisali su Kotor u listu svetske prirodne i kulturne baštine pod UNESCO zaštitom. Kroz čitav grad protežu se kamena zdanja sa idiličnim đardinima, balkonima, pjacetama i trgovima. Na jednom od njih nalazi se i katedrala Sv. Tripuna spomenik romanskoj kulturi i jedan od prepoznatljivih simbola grada, te Crkva Svetog Luke (XIII vijek), crkva Svete Ane (XII vijek), crkva Svete Marije (XIII vijek), crkva Gospe od zdravlja (XV vijek), Kneževa palata (XVII vijek), Napoleonovo pozorište (XIX vijek). Stari grad Kotor, opasan 4 km dugim gradskim bedemom, jedan je od očuvanijih u regionu. Obilazak grada do 20:30. Slobodne aktivnosti do 22:00.

Povratak u Herceg Novi oko 23:00.

Cijena aranžmana obuhvata

  • prevoz klimatizovanim vozilima visoke turističke klase
  • uslugu vodiča
  • ulaznicu za obilazak Rimskih mozaika
  • prevoz brodićem od Perasta do ostrva Gospa od Škrpjela
  • ulaznicu za muzej sa lapidarijumom
  • turističku taksu grada Kotora
  • osiguranje

Cijena po osobi 35€